História Evanjelického kolegiálneho gymnázia siaha do 17. storočia

10.06.2013 Prešov

Prešov 10. júna (TASR) – História Evanjelického kolegiálneho gymnázia (EvKG) v Prešove siaha do 2. polovice 17. storočia, kedy v metropole Šariša zaznamenali 16. apríla 1667 vznik kolégia. Podľa historických prameňov sa vyučovanie na tejto škole začalo 18. októbra toho istého roka. Išlo vtedy o jednu z najvýznamnejších vzdelávacích inštitúcií na území Šariša, ktorej význam však ďaleko presahoval hranice regiónu.
EvKG prešlo počas svojej existencie rôznymi obdobiami vývoja od čias, kedy bolo vyhľadávanou školou, cez zoštátnenie, čo znamenalo praktický zánik cirkevnej školy, až po jeho opätovné otvorenie po 50 rokoch.
Gymnázium, ktorého zriaďovateľom je dnes Východný dištrikt Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku (VD ECAV), nadviazalo na historické tradície kolégia, ktoré je považované aj za predchodcu vyššieho vzdelávania v Prešove.
"Sme hrdí, že ako evanjelici sme mohli stáť pri zrode veľmi významnej inštitúcie, ktorá dala Prešovu v minulosti názov Atény nad Torysou. Do tejto inštitúcie prichádzali študenti z Poľska, Rakúska a Maďarska. Z našich cirkevných a národných dejateľov možno spomenúť mená ako Michal Miloslav Hodža, Janko Jesenský, P.O. Hviezdoslav," povedal pre TASR biskup VD ECAV Slavomír Sabol.
Doplnil, že v tejto inštitúcii študovali aj významní predstavitelia novších dejín evanjelickej cirkvi ako napríklad Pavol Čobrda. Študovali tu však aj Jonáš Záborský, Ján Hvezda, Štefan Marko Daxner a Ján Francisci.
Kolégium počas svojej histórie muselo viesť neustále tvrdý zápas o svoju existenciu. V pohnutých časoch v roku 1687 protestantom odňali kostoly i budovu kolégia a vyhnali ich za brány Prešova. Krvavé udalosti vošli do dejín pod názvom "Prešovské jatky", kedy dal taliansky generál António Caraffa odsúdiť a popraviť 24 evanjelických mešťanostov.
Udalosti pripomína pamätník na severozápadnom rohu budovy kolégia. Ústredným motívom je muž v dobovom odeve, ktorý symbolizuje obete popráv. Hrdo so vztýčenou hlavou vystupuje na popravisko, bez náznaku strachu pred smrťou. Za ním stojí pripravený kat s mečom. Pri tomto pamätníku sa spolu s veriacimi modlil aj Pápež Ján Pavol II. počas svojej návštevy Prešova v roku 1995.
Začiatkom 18. storočia sa kolégium borilo z vážnymi problémami, Prešov zasiahol mor, ktorému podľahli aj mnohí učitelia a škola dlhší čas fungovala v drevenej budove za bránami mesta. Až v druhej polovici 18. storočia sa škola znovu začala rozvíjať a kolégium malo úroveň gymnázia, na ktorom boli povolené prednášky z filozofie a teológie. V tomto období sa na škole vyučoval aj slovenský jazyk. Protestanti naspäť získali svoju pôvodnú budovu v roku 1784.
 

Vyberte región